Tietoa kalataloushankkeista

Tuoreen Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2015 asukasta kohti kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa fileepainoksi laskettuna.


 

Tuoreen Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2015 asukasta kohti kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Vaikka kalan kokonaiskulutus pieneni hieman edellisvuodesta, on Suomi edelleen vertailun neljäntenä EU:n alueella.

Erikoista meidän ruokailutottumuksissa on että vain noin kuusi (6) prosenttia ruokapöytään päätyvästä kalasta on kotimaisten ammattikalastajien pyytämää. Pääosa kalasta on norjalaista kasvatettua lohta. Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja – valmisteita, kasvatettua kirjolohta, pakastettua seitiä sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita.

lahiruoka image2

Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua (0,58 kiloa). Seuraavina olivat ahven ja hauki (0,45 kiloa), kuha (0,34 kiloa), silakka (0,30 kiloa) ja siika (0,24 kiloa). Kotimaisista kaloista eniten syötiin kirjolohta (1,3 kiloa) ja ulkomaisista kaloista kasvatettua lohta. Ulkomaisen lohen kulutus oli yhtä suuri kuin kotimaisten kalojen kokonaiskulutus (4,1 kiloa).

Kotimaisen kalan kulutus on vähentynyt 2000-luvulla noin kolmanneksella. Kotimaisista lajeista ainoastaan kuhan kulutus on kasvanut. Kotimaisen kalan kulutuksen vähentyessä tuontikalan määrä on lähes kaksinkertaistunut, ja Norjasta tuodun lohen käyttö on jopa nelinkertaistunut.

Kotimainen kalakin kelpaa

lahiruoka image3

Merimestan Kalan tuoreita savusilakoita

Kotimaisen kalan kulutus voisi kasvaa, mutta kaikkia haluttuja lajeja ei saada kauppaan kysyntää vastaavasti. Kalastajien määrä on vähentynyt ja erilaiset kalastusrajoitukset ovat vaikuttaneet siihen että monesta perinteisestä kalalajista on tullut vain harvojen herkkua. Silakkaa oli meressä ja tarjolla kyllä riittävästi, mutta sillä ei meillä jostain syystä ole markkinoita.

Laadukas raaka-aine on kuitenkin monen ravintolan listoilla joka päivä. Ravintola Merimesta Porin Reposaaressa on profiloitunut paikallisen kalan tarjoajana. Sijainti meren äärellä kalasatamassa mahdollistaa tuoreen saaliin sääolojen niin salliessa.

lahiruoka image4

Kokonaisen kalan myynti laskee ja tuorekin kala myydään vähintään fileenä. Tässä tukkupakkaus ahventa.

Ravintolan yrittäjät Pirkko ja Susanna Sävel ovat toteuttaneet kalaan pohjautuvan menyyn ja seisovan pöydän kattauksen, mikä on tuonut ruokailijoita kauempaakin. Paistetut silakat ja ahvenfileet ovat nyt gourmeeta vaikka vielä parikymmentä vuotta sitten saarella nämä ruuat olivat jokaisen perheen arkea.

Merimestassa on myös paikallisen kalan myyntipiste. Sen yrittäjällä Auvo Niemisellä on vankka kokemus kala-alalta. Hän on toiminut niin ammattikalastajana kuin kalan jalostajanakin nyt toistakymmentä vuotta omassa liikkeessään. Tutut toimittajat takaavat tasaisen laadun ja pääosa tuotteista löytääkin tiensä alueen ravintoloihin.

lahiruoka image5

Keittiömestari Pekka Terävä valmistaa paikallista kuhaa tilaisuutta varten.

Paikallisen kalan tasaisen ja laadukkaan tarjonnan lisäksi on osaavien yrittäjien panos ratkaiseva jotta kala löytää kuluttajansa. Reposaaressa on viime vuodet ollut hyvä tilanne lähiruuan tarjonnan kohdalla, mutta moni kuluttaja joutuu nykyisin tyytymään tuontikalaan.

lahiruoka image6

logot