Valtasen kala on ollut tunnettu tuotemerkki Satakunnassa jo pitkään. Nyt uuden jalostuslaitoksen valmistuttua nimi tiedetään ympäri Suomen.
KalaValtasen juuret ovat vahvasti länsisuomalaisessa ammattikalastuksessa Luvian saaristossa jo seitsemän sukupolven ajan. Perheyrityksen ammattitaito kalan pyynnissä, viljelyssä ja jalostuksessa on siirtynyt perintönä vuosikymmeneltä toiselle. Silakan rysäkalastuksesta rakentui aikoinaan KalaValtasen ammattikalastuksen perusta ja sen rinnalla pyydettiin monipuolisesti suomukaloja rysillä, koukuilla ja verkoilla. Kalat myytiin kalatukuille, Ahvenanmaan sumppareille ja maakunnan asukkaille suoraan veneestä.
Kalataloutta 1980-luvulla kohdanneet haasteet, kuten kalastuksen sääntely ja hylkeiden määrän kasvu, vaativat elinkeinolta uusia, kauemmas tulevaisuuteen kantavia ratkaisuja. Vuonna 1987 Valtaset aloittivat kirjolohen viljelyn, ja 2000-luvun alussa erikoistuimme siianviljelyyn. Luvian Lampoori toimii edelleen kotimaisen siian ja kirjolohen viljelyn tukikohtana.
Uusi Porin Honkaluodon tehdas tarjoaa hygieeniset tilat koko monipuoliselle tuotevalikoimalle ja sen energiatehokkuus on huippuluokkaa. Kylmäkaluston nykyaikainen hiilidioksiditekniikka, lämmön talteenotto ja omat maalämpökaivot tukevat kalanjalostuksen kestävää kehitystä. Hyvän yhteistyöverkoston ansiosta yritys tuottaa markkinoille sekä Suomesta että maailmalta puhtaita ja turvallisia tuotteita.
Toimitusjohtaja Jan Valtanen kertoo uudesta laitoksestaan, että sen suunnittelussa on otettu huomioon energian säästön ohella myös tuotteiden vaatimat ratkaisut. Savu-uunit sisältävät perinteisiä konsteja uudella tekniikalla toteutettuina. Tilojen kohdalla on jo otettu huomioon oman merikasvatuksen laajenemisen tarpeet ja tavoitteena on sen myötä lisätä myös työntekijöiden määrää. Nyt sosiaalitiloissa on käytössä kolmenkymmenen henkilön vaatekaapit ja lisää otetaan käyttöön tarpeen mukaan.
Toimitusjohtaja Valtanen tietää, että kasvatetun kalan menekin lisääntyminen parantaa myös luonnonkalan markkinoita. Ongelmaksi hän näkee yhä pienenevät saalismäärät ja ammattikalastajien vähäisyyden. Ilman ammattimaista otetta kalastukseen ei tule jatkuvuutta eikä riittäviä kalavirtoja markkinoille vaikka kysyntää olisikin. Tässä olisi kehittämisen paikka, toteaa Valtanen.
Lähde: KalaValtanen Oy