Reposaaren kalasatama Itämeripäivänä. Pelastuslaitos on juuri laskenut näytöksenä öljypuomin satamaan ja vieraat seuraavat ammattilaisten työtä laiturilta.
Reposaaren kalasatamassa nyt toisen kerran järjestetty tapahtuma herätti hyvin alueen ihmiset liikkeelle. Ilma suosi ja silakkaa saatiin paistettavaksi niin kuin toiveena oli. Kun kalasataman portit avattiin klo 11, olivat jo ensimmäiset ryhmät infoteltoilla ja ohjatut käynnit kalastajien mukana silakan lajittelulaitokseen ja rannikkokalastajien kalankäsittelytiloihin alkoivat. Tiloja esittelevät Reposaaren rannikkokalastajien osuuskunnan ja Reposaaren Lajittelu Ja Fileointi Oy edustajat. He myös kertoivat, miten kalastetaan, mitä saaliille tehdään ja mihin se matkaa ruuaksi.
Ensimmäinen koululuokka on paikalla tasan klo 11
Reposaaren koulun opettajat ja oppaana toiminut Piia Perttula järjestävät ryhmää satamakierrokselle
Lähin paikka missä paikallista kalaruokaa tehdään, on Ravintola Merimesta, missä menu on jo parikymmentä vuotta ollut tunnettu kaloistaan. Tapahtuman aikana ravintola paistoi ja maistatti silakkaa, ja buffet – pöytä täydensi laajaa kalatarjontaa. Myös Merimestan kalakaupassa oli tarjolla monenlaista paikallista kalaa.
Pyydyshuoltohallissa ollut särkirysä kiinnosti oppilaita ja opas kertoi vieraille pyydysten ominaisuuksista
Kalastaja ja troolari Golden Rosen päällikkö Lauri Vehkaperä näytti ja kertoi aluksensa käytöstä ja ominaisuuksista
Satakunnan pelastuslaitoksen yksikkö esitteli toimintaansa sataman edustalla ja yleisö seurasi kiinnostuneena öljypuomin laskua ja tutustui ajanmukaiseen kalustoon, jota ammattilaiset esittelivät. Pelastuslaitoksen vastuulla on tulipalojen sammuttamisen lisäksi myös öljyntorjunta merellä ja Meri-Porin paloaseman venerannasta käsin toimii öljyntorjunta-alus mikä on suunniteltu saaristo- ja avomerikäyttöön. Öljyntorjuntakaluston pitää esimerkiksi olla valmiina eristämään puomeilla laivoja, ja kyetä myös keräämään öljyä vedestä niin merellä kuin rannan läheisyydessäkin, jos tarvitaan, kertoivat asiantuntijat.
Satakunnan pelastuslaitoksen yksiköt esittelivät laitteitaan ja laskivat öljypuomin sataman suulle
Ravintola Merimesta paistoi ja maistatti silakkaa. Moni nuoremman polven vieras maistoi silakkapihvejä ensimmäisen kerran, mutta kauppansa lämmin kalaruoka teki hyvin
Selkämeren kansallispuiston ja Metsähallituksen infoteltassa kerrottiin niin puistosta kuin laitoksenkin toiminnasta. Puisto perustettiin reilut kymmen vuotta sitten ja ensimmäisen vuosikymmenen aikana Metsähallitus on kehittänyt palveluja yhdessä kumppanien kanssa sekä hoitanut alueen luontoa ja kartoittanut vedenalaista Selkämerta. Kansallispuisto on kasvattanut suosiotaan tasaisesti ja vuonna 2020 Selkämerelle tehtiin jo 99 300 käyntiä.
Lintujen syysmuutto on alkamassa ja Porin Lintutieteellinen Yhdistys PLY ry:n aktiivit kertoivat rannikolla nähtävästä linnustosta. Yhdistys on maamme vanhin lintutieteellinen paikallisyhdistys, perustettu v.1959. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää lintuharrastusta sekä edistää alan tutkimustyötä ja lintujen suojelua. Lintuopastuksen ohella jaettiin tietoa erilaisten kiikarien ja kaukoputkien soveltuvuudesta vaikkapa harrastusta alkaville, ja näitä laitteita pääsivät kävijät testaamaan.
Tapahtuman kumppaniyhteisöt, alueen Leaderit, Metsähallitus ja Porin Lintutieteellinen yhdistys esittäytyivät infoteltoissaan
Leader Karhuseutu ja Lännen Kalaleader olivat mukana kertomassa, miten Leader-tuella voidaan tehdä kestävän kehityksen tekoja. Kävijöiltä kyseltiin ideoita Itämeren auttamiseksi ja haluja järjestää vaikkapa aiheeseen liittyvän tapahtuma. Ensi vuonna nähdään, mitä aktivointi tuotti käytännön tuloksina.
Aktivaattori Mika Halttu, Lännen Kalaleader ja hankekoordinaattori Mimmi Virtanen, Leader Karhuseutu päivän työpisteessään
Silakan lajittelu- ja fileerauslaitoksen toimitusjohtaja Erik Lomppi esitteli tuotantotiloja Markku-liiton edustajille
Merestä troolarilla kalalaitoksen kautta päätyy silakka Markun lautaselle, ja hyvältä maistui
Itämeripäivä Reposaaren kalasatamassa sujui hienon sään siivittämänä hyvin. Runsas parisataa kävijää pääsivät katsomaan elinkeinokalastuksen arkea ja toteamaan, kuinka monipuolinen on merellisien asioiden parissa toimivien yhteisöjen kirjo. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi vuotta.
Päivän järjestelyt ovat monen toimijan yhteistyötä. Kuvassa Mimmi Virtanen (Karhuseutu), Mika Halttu (Lännen Kalaleader), kalasataman valvoja Mikko Nieminen (Porin kaupunki), Outi Salventerä (PLY), Marjo Kekki (Metsähallitus) ja Jouko Ouramo (PLY)