Ajankohtaiset

 

Reposaari


Itämeripäivä Reposaaressa torstaina 26.8. klo 12 alkaen 

John Nurmisen Säätiön koordinoiman Itämeren teemapäivän tavoitteena on kannustaa meitä konkreettisiin toimiin Itämeren tilan parantamiseksi. Näissä toimissa ollaan myös Reposaaressa mukana ja haastetaan jokaisen syömään Selkämereltä pyydettyä kalaa. 

Syömällä kalaa voimme suojella Itämerta, pienentää hiilijalanjälkeämme ja parantaa terveyttämme. Ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään vähintään kaksi kertaa viikossa. Jos edes yhdellä aterialla syö Itämerestä pyydettyä kalaa, vuoden aikana saa poistettua yli 140 grammaa fosforia eli yli 14 levä-ämpärillistä! 

Reposaaressa haasteen ottaa vastaan Suomalainen Markku-liitto, joka aloittaa puhdistamisen Selkämereltä syömällä Itämeripäivänä porukalla paikallista silakkaa. Ruuan valmistaa kalaan erikoistunut Ravintola Merimesta, ja silakan toimittavat paikalliset kalastajat. Satakunnan Pelastuslaitos pitää osaltaan huolta siitä, että meri pysyy puhtaana öljystä, ja esittelee kalasatamassa toimintaansa. Kalasatama on päivällä avoinna, ja siihen voi tutustua opastetusti. 

Ohjelma:

  • öljyntorjuntanäytös klo 12 alkaen
  • tutustumiskäyntejä kalasatamaan klo 13 alkaen
  • Suomalainen Markku-liitto puhdistaa merta klo 14

Silakka

Silakka on meidän tärkein saaliskalamme, ja sitä saadaan erityisen hyvin Selkämereltä. Reposaareen sitä tuovat lähinnä troolarit, mutta myös perinteistä verkko- ja rysäpyyntiä harjoitetaan edelleen. Silakka on ravintosisällöltään monipuolinen ja erityisen tärkeä ruokavaliossa D-vitamiinin lähteenä.

Itämeren silakkakannat ovat vahvat ja silakanpyynti on kestävää. Suomessa on voimassa toimijakohtainen kiintiöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että EU:n Suomelle myöntämä vuosittainen kalastuskiintiö on jaettu kaupallisille kalastajille. Kiintiön täyttymistä seurataan saaliin ilmoitusmenettelyllä, ja kiintiön täytyttyä kalastus loppuu. Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäpyynnille myönnettiin Suomen ensimmäinen kestävän kalastuksen sertifikaatti, MSC-sertifikaatti. Riippumattoman sertifiointilaitoksen suorittamassa arvioinnissa tutkittiin silakka- ja kilohailikantojen tilaa, kalastuksen ympäristövaikutuksia ja hallinnointia, ja todettiin suomalaisen silakan- ja kilohailinkalastuksen täyttävän ympäristösertifikaatin vaatimukset.

Silakka on tiedostavan kuluttajan valinta. Silakka ja kilohaili muodostavat 95 prosenttia Suomen merialueen kalansaaliista. Saaliin mukana merestä poistuu valtavat määrät kaloihin sitoutuneita ravinteita. Itämeressä typpi ja fosfori aiheuttavat rehevöitymistä, mutta silakka tarvitsee molempia kasvaakseen. Kalastusta voisikin kuvailla maailman vanhimmaksi ympäristöteoksi (lähde: Pro Kala).

Reposaaressa silakkaa on perinteisesti arvostettu ja syöty monessa eri muodossa. Paistettuna ja savustettuna se on jokaiselle tuttu, mutta myös pidemmän säilyvyyden varmistavat valmistustavat ovat suosittuja. Silakkarulla tomaattikastikkeessa tai oman maun mukaan maustettuna on paitsi edullinen ruoka, henkiökohtainen askel kohti ympäristön huomioivaa ruokakulttuuria.

Satakunnan Pelastuslaiton huolehtii merestä

Itämeripäivän ajatuksena on huolehtia merestämme monipuolisesti ja Satakunnan pelastuslaitoksen vastuulla on tulipalojen sammuttamisen lisäksi myös öljyntorjunta merellä.Öljyntorjuntaa merellä suoritetaan yhteistyössä mm. rajavartiolaitoksen kanssa.Meri-Porin paloaseman veneasemalta käsin toimii öljyntorjunta-alus mikä on suunniteltu saaristo- ja avomerikäyttöön. Öljyntorjuntakaluston pitää olla valmiina eristämään puomeilla laivoja, ja kyetä keräämään öljyä vedestä niin merellä kuin rannan läheisyydessäkin, jos tarvitaan. 

Reposaaren kalasataman edustalla Satakunnan pelastuslaitoksen yksikkö esittelee toimintaansa ja yleisöllä on tilaisuus seurata mm. öljypuomin laskua ja tutustua öljyntorjunnassa käytettävään kalustoon. Tapahtuma alkaa noin kello 11.00

Lisää tietoa:

 

Reposaari

logot